Les Landes heeft mooie stranden, enorme bossen maar ook een prachtig binnenland met heerlijke gastronomische produkten  die op elke tafel passen. Van voorgerecht naar hoofdgerecht en toetje, zelfs wat te drinken erbij vind je hier allemaal…

 

Belle table-chalossaise au Musée de la Chalosse

 

We beginnen met een lekker aperitiefje uit de streek om de honger op te wekken :  le Floc de Gascogne (bos bloemen in occitaan), een fruitige likeur die je het beste koud kunt drinken. Dit drankje komt uit de Armagnac streek en bestaat in 3 kleuren…

floc-de-gascogne

Myriam, productrice de Floc de Gascogne

 

Als voorgerecht hebben we

Foie Gras

Dit produkt is hier echt, nou eenmaal, niet weg te denken…

Oesters

De oesters van Hossegor zijn niet echt bekend, maar de  kwekers  bestaan sinds verschillende generaties.
Het is heerlijk om ze ter plekke te proeven met uitzicht op het meer van Hossegor waar ze vandaan komen, daar krijg je nooit genoeg van…

huitres-lac-hossegor-landes

Oesters van Hossegor

De wilde zalm uit de Adour

Een echte délicatesse die met alle respekt wordt behandeld bij Jacques Barthouil, alles word hier met de hand gedaan : fileren, zouten, schrubben en zelfs in dunne plakken snijden…Een heel interessant verhaal van de zalm uit de Adour en een heerlijk gerecht.

 

barthouil-avec-saumon-de-ladour

 

Als hoofdgerecht

Vrije uitloop gevogelte

Kippen, kalkoenen, eenden, kwartels  en parelhoenen lopen hier allemaal los rond in de bossen van les Landes, ik hoef niet uit te leggen hoe dat smaakt : les volailles fermières

poulets-fermiers-des-landes

Vrije uitloop kippen

Ossevlees uit de Chalosse

Deze leven ook zo veel mogelijk buiten en worden alleen maar 100 % natuurlijk gevoerd met mals gras en mais uit de Chalosse…Alles over de Boeuf de Chalosse.

boeuf-de-chalosse-au-sesamepotiron

Als toetje

Een tourtière

Taart van bladerdeeg met appelen of pruimen gevuld en een vleugje Armagnac eroverheen.

Een pastis landais

Typische cake uit les Landes om een feestelijke maaltijd af te sluiten, maar dan moet je nog wel een beetje honger hebben…

Pastis landais

Pastis landais

De Kiwi van de Adour

Deze rijke vrucht (vitamine C) groeit hier vooal in de streek rond de rivier de Adour, dit past na elke maaltijd (hier allemaal recepten)

kiwi-de-ladour

Kiwi de l’Adour (Qualité Landes)

Wijn uit les Landes

Om deze heerlijke produkten te kunnen consumeren moet er een wijntje bij komen , we hebben ze in alle kleuren…rood, wit en rosé, fruitig, zacht of zoet
Wijnkelder van les Landes in Geaune.

vignerons-des-landes

Armagnac

Maar vergeet niet deze heerlijke maatijd af te sluiten met een petit « gnac », goed voor de spijsvertering, veel minder bekend als de Cognac maar nog lekkerder…

 

Hier geweldige recepten voor al deze produkten (alleen in het frans)

Bon appétit  ! Eet smakelijk !

Vond je dit artikel leuk ? Deze interesseren je misschien ook !