Vorige maand werd ik uitgenodigd  om deel te nemen aan de jury van een Armagnac proeverij  tijdens het “20ème Concours des eaux de Vie du Bas Armagnac Landais” de jaarlijkse competitie van de brandwijnen in de Bas Armagnac streek in Saint Justin…

Ja, want de Armagnac wordt niet alleen maar in de Gers geproduceerd, wat velen denken, maar ook in les Landes.  Het gedeelte van de Bas Armagnac  (het beste gedeelte, zegt men) gaat vanaf    Villeneuve de Marsan in de Landes tot aan Eauze in de Gers. Ik heb deze brandwijn, sinds ik hier woon, leren drinken en waarderen. En ik moet zeggen een lekker Armagnacje op z’n tijd, na een goede maaltijd stoort me helemaal niet…

Armagnac avec Cardoze

In de jury zitten verschillende mensen, van beginneling (zoals ik) tot zeer ervaren…

Dus toen ik voor deze jury uitgenodigd werd hoefde ik niet lang na te denken, al was het alleen al om wat meer over deze drank te weten te komen.

Hoe proeft men een Armagnac ?

Verre Tulipe

Een speciaal “tulp” glas is het beste

Het begint met het goede glas te kiezen, eentje die goed in de hand ligt en die het drankje op de goede temparatuur houdt. Het beste is het zogenaamde “tulp vormige” glas, waarin de aroma’s het beste bewaard blijven.

Belle couleur dorée

Een mooie gouden kleur

We bestuderen z’n mooie gouden kleur, die de drank in het eikenhouten vat gekregen heeft.

Humer Armagnac

Het ruiken gaat met delicatesse

Om Armagnac goed te kunnen ruiken moet je hem eerst  zachtjes laten draaien in het glas, daarna kan de eerste “reuk”, met delicatesse, genomen worden. Dit is belangrijk om je neus even te laten wennen aan deze sterke geur. Bij de volgende reuken begin je pas de verschillende aromas te ontdekken (fruit, kruiden, bloemen, hout ed…)

Ik probeer een eerste slokje om m’n papillen te laten wennen

Dan mag je eindelijk een slokje proberen, maar weer met delicatesse om de smaakpapillen te laten wennen aan Armagnac. Bij het 2de slokje herkent men al veel beter de verschillende aroma’s. Zelfs aan het eind als je glas leeg is en je het dan weer in je handen opwarmt komen er nog weer andere geuren naar boven.

Raisin Armagnac Armagnac, de oudste brandwijn van Frankrijk, wordt gemaakt door een witte wijn, gestookt in een zogenaamde “Alambic” en krijgt daarna pas z’n gouden kleur nadat ie jaren in een eikenhouten vat gerust heeft.

Fut Armagnac

Armagnac wordt jaren lang in eiken houten vaten gehouden

Eenmaal uit de vaten gehaald en gebotteld word de smaak niet meer verrijkt, zoals dat met wijnen het geval is. Dus hij moet eigenlijk zo lang mogelijk in het vat bewaard blijven, op z’n minst 10 jaar.

Een link naar een franse site over Armagnac, voor de kenners die meer willen weten

Om meer over Armagnac te leren en te proeven zijn er verschillende mogelijkheden in les Landes…

Een lijst met alle feestelijkheden rond Armagnac van september tot december in Landes d’Armagnac.

Plaquette Chateau ravignan

Vigneron Armagnac

Armagnac producent

Of een bezoek direkt bij de producent :  Lijst van Producenten

Alambic Ognoas en fonction

Alambic van het Domein Ognoas

Het prachtige Domaine d’Ognoas met het oudste Alambic (stook apparaat) van Frankrijk.

Elk laatste weekend van oktober vind in Labastide Armagnac « Armagnac en Fête » plaats

 

Vond je dit artikel leuk ? Deze interesseren je misschien ook !