Als een Hollandse het klooster van Sorde L’Abbaye laat zien aan een “bretonse” gaat dat als volgt…

Selfie met Justine

De Pays d’Orthe is één van m’n lievelingsplekjes van les Landes. Peyrehorade, de hoofdstad, ligt zo’n 20 km onder Dax.
Het is het gebied van de grote rivieren en groene heuvels, je waant je er bijna in de Pyrénéen.

Justine loopt stage bij ons op het CDT, en komt van de “roze graniet kust” in Bretagne, dus is heel moeilijk onder de indruk te krijgen ! Ik probeer het  die dag toch door haar op één van mijn lievelingsplekken  mee te nemen.  Bij aankomst worden we ontvangen door onze gids, Hélène.

Vue église villa de Sorde

Uitzicht op de kerk en de villa des Abbés

Villa des Abbés

Abbaye Sorde

Klooster van Sorde L’Abbaye

Het klooster Saint Jean de Sorde aan de rivier d’Oloron, gesticht sinds de Xème eeuw, is geklasseerd en staat op de wereldlijst van l’Unesco (ja, ik nam geen risico). Hélène verteld ons over het dagelijkse leven, wat uit grote delen bestond uit bidden en wilde zalm eten, die de monikken hier leden aan de eind van de XVIIe eeuw. Sorde L’Abbaye is sinds vroeger al een belangrijke halte stad geweest, dit komt vooral door z’n ideale ligging aan de oever van de gave van Pau en Oloron en tussen de Landes en het Baskenland. De eerste bezetting was tijdens de préhistorie en daarna bouwden de Romeinen er 2 grote villa’s. Vanaf de 12e eeuw tot nu blijft Sorde l’Abbaye een hele bekende halte voor de pelgrims op weg naar Santiago de Compostelle (Weg van Tours).

Sinds 2007 ondergaat het klooster heel wat renovaties, waaronder het magnifieke terras die op de rivier uitkomt, en ik blijf het een mooie plek vinden.

Maar het meest indrukwekkende gedeelte van het bezoek blijft het “cryptoportique”, een ondergrondse galerij van 70 meter lang en daardoor uniek in Frankrijk. Hier is het vooral fijn vertoeven in de zomer als het buiten heet is.

Embarcadère

Laadplaats (maar helaas zonder zalm)

We gaan weer een etage lager waar we de vroegere laadplaats ontdekken waar dagelijks kilos zalm werd aangevoerd. Dat kunnen we nu nog amper voorstellen want de wilde zalm uit de Adour is nu zeldzaam en een echte délicatesse geworden. Alleen Maison Barthouil in Peyrehorade verkoopt die nog (voir article).

Ondes & lumières

“Grange aux dîmes”, dit is tijdelijk geinstalleerd voor de expositie “Naturellement Sacré” en kan men de fluitjes van de vogels uit de streek waarnemen

Het bezoek duurt ongeveer 45 minuten, daarna kan je nog op eigen gelegenheid de tijdelijke expositie bezichtigen. Ondes & Lumières. Elk jaar heeft de expositie een ander thema, dit jaar kunt je deze tot 31 oktober bezoeken: « Naturellement sacré ».

Als je er toch bent maak dan ook even een rondje door het dorpje van Sorde l’Abbaye (ongeveer 40 minuten), bij de receptie hebben ze een plattegrondje. Loop dan ook even de kerk in, die is oorspronkelijk in de 10de eeuw gebouwd, en heeft een romaanse en gotische stijl.

Als je door de hoofdpoort de kerk binnen komt heb je meteen aan je linkerhand een maquette van het klooster zoals het er in de 18e eeuw uit zag. En achter in de kerk kun je mozaiken uit de middeleeuwen bezichtigen. Aan het eind van de ochtend na al deze interessante bezoeken, vroeg ik aan Justine : En ??? « Het was een zeer interessant bezoek, we hebben heel veel geleerd over de streek, het is hier bijna net zo mooi als onze roze granietkust…” Maar ik vraag me af of ze niet een beetje heimwee heeft… Bedankt Justine voor je gezelschap en ik weet zeker dat je gauw weer terug komt bij ons in Les Landes…

Mairie Peyrehorade

Château de Montréal in Peyrehorade

Voor meer informatie over Sorde l’Abbaye : Monastère Saint Jean de Sorde –
Visites guidées de mars à novembre Download hier de plattegrond
Toeristische informatie en accommodatiemogelijkheden : l’Office de tourisme du Pays d’Orthe à Peyrehorade Tel : 05.58.73.00.52

Vond je dit artikel leuk ? Deze interesseren je misschien ook !