Wij hoeven hier geen vitamine C tabletten te slikken, we hebben namelijk onze eigen “kiwi uit Les Landes”. Geoogst in november en op de markt tot eind mei, profiteer ervan!

Deze plant komt oorspronkelijk uit China waar die “Chinese bes” genoemd werd, en in die tijd (nog voor JC) al gebruikt werd als medicijn tegen de koorts. De in Nieuw Zeelanders hebben hem de naam Kiwi gegeven naar hun welbekende vogel.

Kiwi landais

Kiwi uit Les Landes (zonder beret)

De kiwi is rond 1904 in Frankrijk aangekomen, eerst in Nice en daarna in de Jardin des Plantes in Parijs in 1920. Maar in de jaren 70 kwam een pionier uit Les Landes, Henri PEDELUCQ, op het idee om Kiwis in de zuidelijke streek van Les Landes te verbouwen. Inderdaad leek het terrein rond de zuidelijke oevers van de Adour ideaal voor deze plant. Een mild zee klimaat en een zeer rijke bodemsoort. En…hij had gelijk, 40 jaar later is deze streek het belangrijkste Kiwigebied van Frankrijk geworden met meer dan 350 producenten in deze Adour vallei.

En bateau ou...

Oversteken met de boot

pour traverser la récolte

En voor de kiwis op de veerboot

Er bestaat zelfs een “Kiwi eiland” op de Gave naast Sorde l’Abbaye, we kunnen er alleen per boot komen of voor de kiwis via de veerboot…


Sinds 1992 kennen we een “Ster” onder de kiwis: « Le Kiwi de l’Adour » de enige gecertificeerde kiwi (Label rouge) uit Frankrijk. In 2009 krijgt ie een 2de onderscheiding met een IGP (Indication Géographique Protégée) en wordt daardoor de meest onderscheiden kiwi met 2 labels!!!

kiwi labels

De kiwi is de meest vitamine rijke vrucht, met 94 mg vitamine C op 100g, en heeft 2 keer zoveel vitamines als een sinaasappel of een citroen. Je kent deze uitdrukking misschien wel voor de appel maar voor de kiwi gaat ie helemaal op : “One Kiwi a day keeps the doctor away”, en ik geloof het echt!

KIWI_QL

Kiwi de l’Adour (association de promotion des kiwis de l’adour / Qualité Landes)

Om een lekkere kiwi te kiezen moet je eerst kijken of ie een “strak” huidje heeft en niet te zacht is. Het beste kan je maar gewoon een beetje stevige uitkiezen en die thuis in de schaal laten rijpen, heb je haast dan leg je er een appel of banaan naast.

De “Kiwi van de Adour” maakt deel uit van de kwaliteitsprodukten van Qualité Landes

Hieronder enige recepten, zoute of zoete, met kiwi als basis :

Kiwi de l’Adour, citron et poudre chocolat

Carpaccio et tartare de noix de St Jacques et kiwi de l’Adour

Panna cotta vanillée aux kiwis de l’Adour

url

Panna cotta vanillée aux kiwis de l’Adour ( PL.Viel/ V.Drouet pour Qualité landes)

Voor meer informatie over de streek van de Pays D’Orthe VVV :
147 Avenue des Evadés
40300 Peyrehorade
Tel: 05.58.73.00.52
Site internet
Saga van de  Kiwi en Pays d’Orthe
Nog meer over de Kiwi de l’Adour

Vond je dit artikel leuk ? Deze interesseren je misschien ook !