Les Landes kent ook een zeer rijke geschiedenis maar daar wordt weinig over verteld…Ken je Brassempouy ? Nooit van gehoord, maar dat is een hele belangrijke plek in het kader van de prehistorie en in Frankrijk heel beroemd door zijn “Dame à la capuche”, een beeldje uit ivoor gemaakt van wel 25000 jaar oud ! Sinds juli 2014 hebben ze hier ook een zogenaamd “Archéopark” geopend, dus ik was benieuwd en ging er naartoe…

La dame à la Capuche

Beeldje van de “Dame à la Capuche”

Deze plek, de “Maison de la Dame” is gecreëerd in 2002 met het doel om al het opgraafwerk van de Franse archeologen, bij de “grot du Pape” (2 km hier vandaan) een mooie plaats te geven. In deze Grot du Pape is namelijk dit kleine ivoren beeldje (van mammoet slagtand) en 25000 jaar oud (!!!) gevonden. Het wordt beschouwd als de oudste afbeelding van een menselijk gezicht. De meeste afbeeldingen uit deze tijd waren vooral lichamen en vaak zonder hoofd. Deze hele precieze gezichtsafbeelding uit die periode is dus werkelijk uniek. Zo uniek dat het echte beeldje is verhuisd naar het Archeologisch museum in Parijs (zie website). Maar één troost een kopie van het dames hoofd is werkelijk heel goed nagemaakt net zoals alle andere copiën in het museum die onder de mooiste collecties van Europa vallen. Dit dankzij ene Henri Delporte (1920-2002),prehistoricus en voormalig direkteur van het Préhistorisch museum in Parijs (Saint Germain en Laye), gepassioneerd van het verhaal van de Dame van Brassempouy en die wel 20 jaar lang onderzoeken en opgravingen heeft gedaan in Brassempouy. “La Dame à la Capuche ” is zo weer een beetje terug waar ze vandaan kwam.

In het museum kan je ondermeer een expositie van verschillende “silex soorten” bezichtigen die allemaal in deze regio gevonden zijn. En in een nagemaakte prehistorische grot vind je allemaal geslepen silex, dierlijke botjes en kleine kunst objecten uit die tijd.

ArchéoParc de la Dame

ArchéoPark van de Dame

Sinds juli 2014 is er een prehistorisch park bij het museum gekomen, je voelt je dan nog meer terug in de tijd met al die indrukwekkende levensgrote wezens…

In dit, meer als één hectare groot park zie je niet alleen de levensgrote prehistorische dieren maar je leert er ook vuur maken (zonder lucifers), silex slijpen en jagen zonder geweer.

Je kan rondgeleid worden maar je kan ook individueel, met een Ipad, het park in. Overal op de borden kan je trouwens ook de verklaringen lezen en…goed voor je Frans want ze zijn nog niet vertaald in andere talen. Maar ik heb het geprobeerd en het werkt erg goed en ook heel leuk en leerzaam voor de kinderen. Natuurlijk maak je  vuur maken zonder Ipad en ook in het Frans, maar dat maken ze duidelijk door gebarentaal, dat doen ze heel leuk en vol overtuiging.

De animateur maakt vuur door 1 silex en 1 markasiet (daar zit ijzer in) langs elkaar te slijpen, en let maar op dit luistert heel nauw want als je het niet op de goede manier doet, gebeurt er niets. Er ontstaan kleine vonkjes en die moet je dan meteen bij iets brandbaars houden, heel hard blazen en dan gebeurt het….niet goed voor de kleine pyromaantjes onder ons om naar kijken.

Aan het eind van je bezoek is het leuk om het dorpje Brassempouy te bezichtigen. Een klein dorpje, die zo zijn charme heeft en met een prachtig uitzicht over de heuvels van de Chalosse. En mocht je net honger hebben, dan kan je heerlijk een “Assiette de Pays” (met de specialiteiten van de streek) eten in de Auberge “La Dame des Luys” met uitzicht op de levensgrote “Dame à la Capuche”

Maison de la Dame
352 Rue du Musée
40330 Brassempouy
Tel : 05.58.89.21.73
www.prehistoire-brassempouy.fr              Vidéo le Landes ont une Histoire

Van 15 februari tot 30 juni : van dinsdag tot zondag en de feestdagen van 13h45 tot 18h.
Bezoek met gids : 14h (ook geschikt voor kinderen)
Van 11 juli tot 28 augustus : elke dag van 9h45 tot 19h.
Bezoek met gids: 10h, 14h (ook geschikt voor kinderen)
Van 29 augustus tot 27 november van dinsdag tot zondag en de feestdagen om 13h45 tot 18h.
Bezoek met gids : 14h (ook geschikt voor kinderen)

Vond je dit artikel leuk ? Deze interesseren je misschien ook !