Wat ? hebben ze kastelen in les Landes ? Jazeker ! er staan er meer dan 40 zelfs…

Ik moet bekennen dat ze niet allemaal te bezoeken zijn, want veelal privé. Maar het kasteel van Gaujacq gelukkig wel, en het is de moeite waard.

Om erheen toe te rijden is al leuk en dan zie je ook dat het hier helemaal niet zo vlak is als men zegt.


Vooral vanaf Brassempouy heb je prachtige uitzichten, en als je geluk hebt kun je zo de Pyreneeën zien liggen.
François de Sourdis, luitenant-generaal van het leger van koning Lodewijk XIV, had ook helemaal gelijk toen hij hier dit kasteel in 1686 liet bouwen.  Het is echt ideaal gelegen op een heuvelrug. Aan de voorkant heb je uitzicht op het dorp en vanaf de achtertuin kan je de Pyreneeën aanschouwen.

Het kasteel is uniek in Europa

Het kasteel van Gaujacq is officieel geklasseerd als historisch monument. En heeft een hele aparte stijl, met een mengeling van een italiaanse/franse construktie. Het lijkt als het ware om de tuin heen gebouwd met een grote open galerij waardoor het er bijna uitziet als een klooster.

De appartementen uit de 17e et 18e eeuw zijn rond de galerijen gebouwd en we kunnen nog heel veel  hout en schilder werk uit deze periode ontdekken. Alle ruimtes zijn helemaal gemeubileerd in stijl en je voelt je even in de sfeer van die tijd. Ik voelde me bijna een prinses 😉  Prachtige serviezen en opgedekte tafels en ik vond vooral die ouderwetse poppenkamer zo geweldig…

Rondleidingen door de kasteelheer

De huidige eigenaren, de familie Casedevant, hebben het kasteel van hun familie gekocht in 1960. (Hier de lijst van de eignaren sinds de XVIIè eeuw) Ze leggen werkelijk hun hele ziel in dit kasteel om het zo mooi mogelijk en “intact” te houden, vooral wat hun voorouders allemaal zijn begonnen. Zij doen overigens zelf de rondleidingen van het kasteel en op sommige dagen zelfs in kleding uit die tijd.

Op het domein tegenover het kasteel vinden we nog de resten van een Kapel uit de 17è eeuw.

Openings tijden 2017:

Van 15/04 tot 30/06 2017 : rondleiding (in het frans) om 15h, 16h, 17h.
Van 01/07 tot 31/08 2017: rondleiding (in het frans) om 11h, 15h, 16h, 17h en 18h
Van 01/09 tot 17/09 2017 : rondleiding (in het frans) om 15h, 16h, 17h.

Op alle maandagen in juli en augustus kunt u een avondbezoek bij kaarslicht meemaken, maar vergeet niet te reserveren.

Meer informatie over het kasteel op hun website (in het frans)

Plantarium van Gaujacq :

Vergeet niet voor het weggaan het plantarium, net naast het kasteel, te bezoeken. Deze botanische tuin biedt wel meer dan 3000 variëteiten. De tuin word beheerd door Jean Thoby, een in Frankrijk bekende kweker die 2 keer per jaar (in mei en oktober) de RANAPECO rond het kasteel organiseert. (Ranapeco = Nationale verzameling van kwekers).
De volgende editie vindt op 7 & 8 oktober 2017 plaats.

Meer informatie over Gaujacq, Amou en le Pays des Luys

Meer informatie over les Landes

 

Vond je dit artikel leuk ? Deze interesseren je misschien ook !