Niets is lekkerder dan een stevige boswandeling, na een drukke werkperiode. Even lekkere, verse, frisse lucht inademen en dan kan je er weer helemaal tegenaan. Maar daar moet je wel een geschikt bos voor vinden…bijvoorbeeld in Les Landes.

Lit transcendantal – Claire Roudenko-Bertin

« Ja » zeg je dan : « dat is allemaal wel leuk en aardig, maar in een bos zijn alleen maar bomen te zien, saai…»
Maar nee, in het bos van Les Landes, zijn heel veel andere dingen te zien, zoals metershoge kunstwerken. In dit grootste, aangelegde, bos van Europa (600.000 ha) hebben verschillende kunstenaars zich laten inspireren door deze met grootse kunstwerken te “beplanten”.
Op dit moment kan je er zo’n 20 kunstwerken bezichtigen, maar de bedoeling is dat het er over 10 jaar  rond de 100 zijn, er is plek genoeg. Dit verspreid over tientallen kilometers (je hoeft er dan ook nog niet over te struikelen) hier noemt men dit gedeelte van het bos het « Forêt d’Art Contemporain », dat is vrij vertaald : het “moderne kunstwerk bos”.
De kunstenaars worden door een speciale commissie gekozen en verblijven ook vaak tijdens het maken van hun kunstwerk in het bos om zich helemaal door deze omgeving te kunnen inspireren.
Dit concept, dat in 2009 gestart is, heeft als doel om kunst en natuur te vermengen op een regionale route. Wat volgens mij al goed gelukt is, een mooie mengeling van kultuur in een prachtige natuurlijke omgeving.
Wat ik er echt heel mooi aan vind is dat je helemaal in deze kunstwerken op kunt gaan en er zelfs doorheen kan lopen. Het is meer dan een kunstwerk bekijken in een museum, je kunt ze niet alleen aanschouwen maar ook voelen, ruiken en betasten. Het is echt je even in een andere wereld begeven midden in het landaise bos.

Les orgues des Landes – Séverine Hubard

Sommige werken vind men direct aan de weg of bij een dorp, voor andere moet je een paar kilometer het bos inlopen. Maar ze zijn allemaal goed aangegeven, door dezelfde oranje borden. Op deze kaart vindt je ze allemaal terug. kaart downloaden
Andere voordelen van het bos van les Landes : het bos is het hele jaar groen en 24 uur per dag open…
Hier volgen enkele beelden van wat kustwerken, om er echt zin in te krijgen ze in “levende lijve” te komen bezoeken…

En met deze live video van Baptiste, waan je je echt in het “franse” decor 🙂

Voor alle informatie over de kunstwerken en waar je ze kunt vinden, deze (franse) website  : www.laforetdartcontemporain.com
Voor alle informatie over Les Landes : www.landes-vakantie.com

 

Vond je dit artikel leuk ? Deze interesseren je misschien ook !