Een verhaal tussen mannen en koeien of moet ik zeggen koeien en mannen, ze zijn allebei even belangrijk in de arena, en ik vind ze allebei even leuk…

Arena van Dax 27 jaar geleden zag ik mijn eerste course landaise in de aréna van Heugas, die overigens niet meer bestaat. Ik vond het meteen een heel geweldig schouwspel en ga sindsdien ik heel regelmatig.

Er heerst een sfeertje die je nergens anders tegenkomt : mannen met gespannen gezichten in hun mooie glitterpakken, het geluid van de galoperende koeien, de mooie pasadoble muziek en dit alles met de achtergrond van de okergele zandkleur  van de arena. Het lijkt misschien een dom spelletje maar het is meer dan een kat en muis spel tussen man en koe, ze hebben allebei hun rol die ze respecteren. Soms gaat het goed, soms net niet.

Arènes de Dax

Officiele opkomst in de arena van Dax

Elke Course landaise begint met de officiele opkomst van de mannen en altijd met hetzelfde muziekje de : “Marche Cazerienne”. En hier moet je bijzijn, vind ik, als je te laat bent is het voor mij net alsof je het eerste 1/2 uur van een film mist. En als daarna de “loge” (deur van de stal) opengaat en de koe er met harde galop uitstormt, kan het spektakel beginnen.

De mannen, klein, groot, dik of dun ontwijken of springen de koeien (zwart, blond, grijs, bruin). Er bestaan verschillende vormen en draaien om de koeien te ontwijken, en als je geluk hebt zie je er verscheidene gedurende één Course Landaise. Er gebeurt van alles wat, maar het is belangrijk te weten dat de koe  volledig gerespecteert  en nooit mishandelt wordt.

Saut pieds dans le beret

Sprong met de voeten in de beret

Saut pieds joints

Sprong met de voeten vast

Ecart extérieur

Man ontwijkt koe in Caupenne

Saut de lange

Lange sprong

 

Ik vind het heel moeilijk om de technische kant uit te leggen en de hele geschiedenis eromheen dat hebben de grote specialisten voor mij al gedaan. Alleen jammergenoeg niet in het nederlands.
Hier volgen enige hele interessante links naar de officiele website van de Franse federatie van de Course landaise, om je frans op te halen alles over de geschiendenis van de course landaise over de koeien  en de rol van de verschillende mannen de ontwijker  et de springer En de «de mannen in het wit» die ervoor zorgen dat het spektakel in alle veiligheid plaatsvind.

Ze zijn soms heel gevaarlijk”

 

Tumade 2

Soms gaat het net niet goed…

 

Sommigen hebben minder geluk maar « that’s all in the game ». Want aan het eind van de course landaise is het meer de koe de er zonder kleerscheuren afkomt als de mannen.
In ieder geval is het een spektakel waarbij je niet bang hoeft te zijn voor de koe, het heeft niets te maken met een stierengevecht. Deze koeien zijn wel heel gevaarlijk, want het zijn de moeders van de vechtstieren in Spanje. Net zo mooi en trots…

Je kan naar een “course landaise” in de grote arenas maar in de kleine dorpjes is het vaak net zo leuk. En ik vind presoonlijk dat in les Landes op vakantie zijn en niet naar een course landaise gaan is net als in Parijs op vakantie zijn en niet de Eiffeltoren bezoeken. Als je met iemand meekan die de regels en geschiedenis een beetje kent is helemaal geweldig.

Affiche 2016

 

 

 

 

Het seizoen van de courses landaises begint begin maart en eindigt elk jaar op de eerste zondag in oktober met het kampioenschap van Frankrijk, waar de 6 beste mannen van het seizoen het tegen elkaar opnemen om de winnaar van het jaar te worden. Dit jaar 2015 vindt het kampioenschap plaats op 4 oktober in de arena van Mont de Marsan.

 

Calendrier des courses landaises en 2015

Om er nog wat meer van te weten kan je ook het « Het museum van de Cours landaise » in Bascons bezichtigen.

Vond je dit artikel leuk ? Deze interesseren je misschien ook !