Labastide d’Armagnac is, sinds ze op de TV is geweest, de bekendste bastide van les Landes. In het programma «le plus beau village de France», kreeg deze bastide eindelijk de reclame die ze verdient…

Bastide dorpen, ofwel vesting dorpen, zijn vooral in Zuid West Frankrijk te vinden, gebouwd rond de XIIIème eeuw, op initiatief van de lokale adellijke heren om de autoriteit van de koning van Frankrijk makkelijker te kunnen handhaven. 2 jaar na het huwelijk van Aliénor d’Aquitaine met Henri Plantagenet (koning van Engeland), wordt de Gascogne Engels grondgebied. In 1291 werd Labastide d’Armagnac gesticht door de graaf van Armagnac, Bernard VI met Edouard I van Engeland. In Les Landes vinden we rond de 20 vestingstadjes, sommigen goed, en anderen minder goed onderhouden. Labastide Armagnac valt onder de mooiste van het zuid westen.

Devant OT

Voor het VVV onder de huizenbogen

Als je in het dorpje aankomt stel ik je voor om, net als ik, eerst even naar het plaatselijke VVV te gaan. Ze hebben daar een plattegrondje van het stadje met alle bezienswaardigheden, dan weet je zeker dat je niks mist, want de leukste items schuilen in de kleine smalle straatjes rondom het dorpsplein. En ze zijn zeker de moeite waard !

Place Royale

Place Royale

We beginnen natuurlijk met de parel van dit stadje de “Place Royale” (het Koninklijke plein). Hier is de bouw destijds begonnen in 1291  met daarna de 3 hoofdstraatjes naar de stadswal. Natuurlijk was dit plein vroeger al de kern van de stad, nu is het buiten het seizoen vrij rustig, maar dat heeft ook z’n charme…

Hendrik de IV logeerde geregeld in het huis “Malartic” genaamd, midden op het plein. En men zegt (en niet alleen hier) dat Hendrik IV geinspireerd werd door deze plek en een soortgelijk plein heeft laten bouwen in Parijs  “La Place des Vosges” En ik vind ook dat ze heel erg op elkaar lijken. De vakwerkhuisjes rond het plein zijn, lijkt wel, niks veranderd sinds de 13e eeuw.

P1030784

De kerk van Labastide

In de meeste vestingstadjes is de kerk niet op het dorpsplein gevestigd maar hier wel. Ook al ben je geen kerkenkijker, ga toch eens naar binnen, want achter het altaar is namelijk een schitterend schilderwerk op de muur. Een zogenaamd “trompe-oeil” (= vrij vertaald “oog bedrieger”) gerealiseerd door de italiaan Céroni in 1831.

Andronne à Labastide

Smal straatje van Labastide

Net naast het gemeentehuis bevindt zich een “Andronne”, heel smal gangetje tussen 2 huizen, wat indertijd tegen brandgevaar gemaakt werd.

Ik vind het elke keer weer een feest om door de kleine straatjes te slenteren, te kijken naar de details: een mooie deurknop hier een leuk hekwerk daar, ik vind elke keer weer wat nieuws.

IMG_4761

Café du Peuple

 

Bijvoorbeeld, het vroegere “Café chantant” of ook wel “Café du Peuple” genaamd, was een beroemde en/of beruchte bar  (het ligt eraan voor wie). Hier vonden vele politieke vergaderingen plaats maar ook avonden met vrouwen van lichte zeden. Het is nu  een privé huis en de mensen die erin wonen worden volgens mij gek van iedereen die er een foto van maakt.

Wat nu nog een echt café is, is het Café Tortoré, die wordt beheerd door Colette, haar grootmoeder heeft dit café geopend in 1885 en sindsdien is er niks aan veranderd. Het is niet makkelijk te vinden in de hoek van de ‘Rue Bataille’ maar het loont de moeite om daar een kopje koffie (of iets anders) te gaan drinken.

I

B & B La Petite Maison (Maison Tardit)

Constructie XVIe eeuw

In dit prachtige typische landaise huis, uit de 16e eeuw is nu een Chambre d’hôte gevestigd “La petite Maison”

Villa des Remparts

B & B Villa des Remparts

En hier net tegenover, met uitzicht op de stadswal, een andere charmante chambre d’hôte “Villa des Remparts” waar je ook lekker een kopje thee kan drinken in de “salon de thé”.

In de ‘Rue des Taillandiers’ zit de ‘Chai des Arts’ « le Chai », een soort van artiestenhuis en dat was het heel vroeger ook al… Dit dorpje kent overigens verschillende artiesten zoals een messenmaker, een houtwerker en Paco die natuurlijk zeer geinspireerd worden door deze schilderachtige omgeving.

Château du Prada

B & B Le Château du Prada

Net buiten het stadscentrum, tegenover de parkeerplaats, staat dit grote herenhuis. Dit “Chateau du Prada” is altijd in eigendom van de familie de Bouglon gebleven” Château du Prada”, Het is mogelijk om een nachtje op het kasteel bij Philippe & zijn vrouw door te brengen.


Het beste is eigenlijk om er zelf maar eens naar toe te gaan.

Affiche labastide

Armagnac en Fête

Wat de moeite waard is:
« Armagnac en Fête », elk laatste weekend van oktober word hier het “Feest van de Armagnac” gevierd, 2 dagen proeven, eten, dansen etc

TV programma over  Labastide op France 3

Meer informatie over Labastide d’Armagnac:

VVV
Place Royale
40240 Labastide d’Armagnac
Tel: 05.58.44.67.56

Alle manifestaties in Landes d’Armagnac

Vond je dit artikel leuk ? Deze interesseren je misschien ook !