Iedereen (of bijna iedereen) kent les Landes in de zomer: lange zandstranden, oneindige bossen en blauwe meren.  Maar in de winter heeft het ook zijn charme. De Armagnac streek, onder andere, is dan in volle gang tijdens de distillatie periode van deze landaise brandwijn.

Een goede manier om warm te worden in deze koele periode is naast de stookmachine of bij een Armagnac proeverij (zie de lijst van producenten).

In deze periode zijn er ook verschillende accommodaties open die de sfeer geven waar we van dromen in deze tijd van het jaar.

Le Château de Buros in Escalans

Ik heb het eigenlijk nog nooit over het Château de Buros gehad, een kasteel (hotel ***) met ware torens midden in de eikenbossen van de Armagnac. Ik heb daar een keer een nacht mogen doorbrengen, en ik moet zeggen je voelt je echt even een prinses, zo slapend in een hemelbed onder de toren. De nederlandse eigenaren, Marijn en Angelique, doen er van alles aan om het je zo lekker mogelijk te maken. s’Zomers in hun prachtige kasteeltuin maar ook s’winters en de bibliotheek met een goed boek of naast de open haard in het restaurant. Het ligt behoorlijk afgelegen, maar als we daar eenmaal zijn hebben we ook niet veel anders meer nodig. Je hoeft alleen maar van de geweldige natuur te genieten of van één van de heerlijke gerechten van Angelique…

Le Domaine de Paguy in Betbezer d’Armagnac

Op het Domaine de Paguy, word je verwelkomt door de familie Darzacq midden tussen de wijnranken. Als je s’morgens de luiken open doet heb je een prachtig uitzicht over de wijnranken en de bossen. Op het Domein maken ze zelf de Floc (apéritif van armagnac druiven) en de Armagnac en behalen hier zelfs elk jaar enige prijzen mee. En toch fijn om te weten dat als je het echt koud hebt dat Myriam dan altijd klaar staat met een “petit gnac” (= glaasje armagnac)

De Ferme de Monseignon in Saint Julien d’Armagnac

In de la Ferme de Monseignon, bij Pierre en Véronique zit je ook goed.  In deze chambre d’hôtes hebben ze s’winters om warm te worden een jacuzzi of je kan er gewoon lekker een boek lezen naast de open haard. Geen last van lawaai, want dit typisch landaise huis ligt goed verborgen in het bos…

De Domaine de Lassaubatju in Hontanx

Deze 19e eeuwse “pigeonnier”, op het Domaine de Lassaubatju kan je per week of weekend huren, maar alleen voor 2 personen. Wat ik hier zo mooi vind zijn de oud stenen muren en de balken maar vooral het “wijnvat bad” van hout. In dit gezellige huisje heb je eigenlijk alleen maar zin om binnen te zitten en dat komt goed uit in de winter.

Video over de Armagnac streek :

 

Voor alle inlichtingen over les Landes : www.landes-vakantie.com

Vond je dit artikel leuk ? Deze interesseren je misschien ook !