Muziek maakt geheel deel uit van het dagelijke leven in Les Landes…

Caupenne (11)

Op de eerste plaats natuurlijk tijdens de dorpsfeesten maar niet alleen maar daar… de muziek zit, lijkt wel, in hun genen. Al op zeer vroege leeftijd worden de kinderen hier gestimuleerd om zich in te schrijven op de plaatselijke muziekschool. De eerste lessen beginnen op 6 jarige leeftijd.

De kinderen leren op een zeer educatieve manier om muziek te waarderen en daarna voor een zeker instrument te kiezen.
Voor dat ze in de echte “grote ” harmonie mogen spelen, gaan ze eerst naar de Harmonie junior. Sommigen kinderen die heel gemotiveerd en goed zijn kunnen daar al vanaf 9 jaar terecht.

De direkteur van de muziekschool met één van de jongste van de Harmonie

De jongsten van de grote Harmonie zijn 13 jaar en daarna telt de leeftijd niet meer, het gaat vooral om de liefde voor de muziek.

Om dit artikel voor te bereiden heb ik afgelopen zomer de Harmonie van Mugron gevolgd naar de verschillende stadjes en dorpjes en voor verschillende zeer gevarieerde prestaties.

Fêtes Poyanne 2015 (2)

Optocht tijdens feest van Poyanne

Fêtes Caupenne

Course landaise Feest van Caupenne

Fêtes Poyanne 2015

Apéritif concert in Poyanne

Défilé à Souprosse

Optocht Feest van Souprosse

Ik volg deze Harmonie sinds een paar jaar omdat er vrienden van mij en m’n dochter erin spelen, maar er zijn heel veel andere Harmonies in Les Landes op zeer goed muzikaal niveau zoals die van: Pomarez, Samadet, Roquefort, Dax, Saint Justin ou Saint Sever …

Après la messe aux Fêtes de Lourquen

Na de kerkdienst tijdens het feest van Lourquen

Er is altijd wel een gelegenheid om muziek te spelen in Les Landes, natuurlijk tijdens de dorpsfeesten en tijdens de Course landaise in de arena’s, maar ook bij serieuze gelegenheden zoals tijdens speciale kerkdiensten en bij de dodenherdenkings diensten… Als we het over de muziek hebben in de “Sud-Ouest” hebben we het natuurlijk ook over de Banda, ook veel aanwezig in les Landes.

Het verschil tussen een Harmonie en een Banda ?
Een “Banda” is een muziekband die alleen uit koper en percussie instrumenten bestaat en vooral een zeer festief repertoire hebben. Vaak ook straat bands genoemd in de Zuid westen.

Lous Faïences

Banda van Samadet

Als we tijdens een feest een Banda in de straat tegen komen = Topsfeer verzekerd !!

Een Harmonie is meer een orkest met vele blaasinstrumenten (hout en koper), en percussie instrumenten, maar geen snaarinstrumenten en ze hebben vooral een zeer gevarieerd repertoire die gaat van filmmuziek en klassieke muziek tot jazz muziek.

Harmonie l'Agora

Concert van de Harmonie van Mugron

Maar ze hebben allebei één belangrijke “afspraak” per jaar en dat is op 22 november voor de Sainte Cécile, de beschermheilige van alle muzikanten.

Rond die periode kunnen we van vele concerten genieten in les Landes
Op deze link vind je de lijst…

Ik ben altijd heel erg onder de indruk van die saamhorigheid die er bestaat tussen al die muzikanten die geen leeftijd, geslacht of religie kennen en die gewoon samen zijn om muziek te spelen en ons op dat moment alles te laten vergeten… Bedankt voor al die heerlijke momenten !

Lang leve les Landes ! Lang leve de muziek !

Vond je dit artikel leuk ? Deze interesseren je misschien ook !