Wie heeft er gezegt dat er niets te zien is in de hoofdstad van Les Landes ? Ik, als eerste denk ik, en om mezelf een ander beeld te geven van deze stad waar ik voor mijn werk elke dag vertoef, heb ik me ingeschreven voor een rondleiding met Céline van het VVV.

De stad met de 3 rivieren

De stad met de 3 rivieren

Confluent des 3 rivières

Hier komen de rivieren tezamen

Mont de Marsan, ook wel « Le Moun » genoemd, telt 32.000 inwoners en is daardoor de grootste stad van Les Landes. Sinds 1790 is deze stad tot hoofdstad benoemd door zijn strategische ligging tussen de kust en het rijke achterland van de Armagnac. We praten ook wel over de “Stad van de 3 rivieren”, want aan de ene kant van de stad loopt de rivier « La Douze » aan de andere « Le Midou » die samen de « La Midouze » vormen.

Mont de Marsan, ville de 4 fleurs

Mont de Marsan, stad gecertificeerd met 4 bloemen

Jardin à thème Parc Jean Rameau

Thema tuin in Park Jean Rameau

Bloemrijke stad, gecertificeerd met 4 bloemen sinds 1995, mede dankzij de prachtige bloemen decoraties door de hele stad en vooral door het park Jean Rameau. Het park ligt een beetje uit het centrum maar is zeker de moeite waard om doorheen te lopen, er zijn meer dan 80 verschillende boomsoorten en ook verschillende thema tuinen. Vanaf de Middeleeuwen tot de 19e eeuw werd Mont de Marsan ook wel de “zolder van Les Landes” genoemd. Veel handelswaar, zoals Armagnac werd hier in pakhuizen opgeslagen vervolgens in sleepboten verscheept naar de haven van Bayonne en vervolgens getransporteert naar de noord europese landen waaronder Nederland 🙂

De gerenoveerde oevers

Uitzicht op de oevers

Op het moment worden de oevers van de rivier, de vroegere sleepvaart weg, helemaal verbouwd en ik moet zeggen het wordt heel mooi. Deze wandelweg wordt steeds meer uitgebreid, en dat maakt de oevers een stuk aantrekkelijker.

Rue des Arceaux

Rue des Arceaux

In de « Rue des Arceaux » kunnen we de vroegere pakhuizen nog aanschouwen met mooie vakwerk muren en een gangetje tussen de panden om van het ene in het andere pand te komen.

La Poste de Mont de Marsan

Postkantoor van Mont de Marsan

La Mairie de Mont de Marsan

Het gemeentehuis van Mont de Marsan

We veranderen van periode als we op het plein “Place Général LeClerc” komen. Deze is meer in de “Belle Epoque” stijl met de wit stenen muren van het Postkantoor en het Gemeentehuis. Op de gevel van het gemeentehuis vindt men tussen de rijke versieringen de “sleutels” van de stad, die ook op het embleem staan, terug. De 3 beelden vertegenwoordigen : Strategie, Kracht en Moed.

Le Donjon avec le Musée Despiau

De “Donjon” met het museum Despiau

Jardin du Musée

Tuin van het museum

Donjon Lacataye vue depuis l'Esplanade du Midou

Donjon Lacataye gezien vanaf het plein van de Midou

Via de voetgangers brug komen (volgens mij) in « de parel van Mont de Marsan ». De Donjon de Lacataye, het museum Despiau Wlérick met meer dan 1800 beeldhouwwerken van Charles Despiau en Robert Wlérick. (2 vroegere leerlingen van Rodin). Want naast de 3 rivieren is Mont de Marsan ook de stad van de beeldhouw kunst. Beeldhouwwerken in het museum maar ook gewoon op straat. Om de 2 jaar vindt er “Mont de Marsan sculptures” plaats, er zijn dan door de hele stad alle soorten beeldhouwwerken te vinden en elke keer met een ander thema, de laatste keer was het dieren.  (voir le lien:  https://www.montdemarsan.fr/lutece/jsp/site/Portal.jsp?page_id=361 )

Monument aux Morts ( Despiau)

Monument aux Morts ( Despiau)

Monument aux Morts ( Despiau)

Monument aux Morts (Despiau)

Klein detail op het herdekkingsmonument van Mont de Marsan waar inplaats van een beeld van een soldaat, 2 vrouwelijke beelden staan, van Despiau, we voelen hier goed de trieste sfeer die tijdens de oorlog heerste. Maison romane Rue Maubec Maison romane Rue Maubec

Maison Art Déco Rue Maubec

Maison Art Déco Rue Maubec

In de “Rue Victor Hugo” komen we gebouwen uit de Néo-klassieke tijd tegen, zoals het gebouw van de Préfécture en de Conseil Géneral. Maar willen we terug in de tijd dan gaan we direct na de Préfécture naar rechts de Rue “Maubec” in, één van de oudste straten van Mont-de-Marsan.
De “Rue Maubec” is interessant om zijn verschillende stijlen huizen, van Romaans in het begin van de straat tot een huis in de Art déco stijl, daterend uit 1920.

Eglise de la Madeleine

Kerk de la Madeleine

De kerk van Madeleine, herbouwd in 1822, is belangrijk voor de pelgrims op de route de Vézelay die Mont-de-Marsan doorkruisen op weg naar Saint Jacques de Compostella.Statue en liberté Statue en liberté Office de Tourisme Mont de Marsan Office de Tourisme Mont de Marsan Na deze interessante toer met Céline is mijn mening echt veranderd: er zijn heel veel interessante dingen te zien in Mont-de-Marsan.
Het VVV organiseert rondleidingen met verschillende thema’s van juni t/m september. Voor hen die zonder gids op ontdekking willen, zijn er routes beschikbaar bij het VVV.
Voor meer informatie:
Office du Tourisme
1 Place Charles de Gaulle
Tel : 05.58.05.87.37 / www.lemarsantourisme.fr/ www.lemarsantourisme.fr

Vond je dit artikel leuk ? Deze interesseren je misschien ook !