Wist je wel dat de enige officiële wielrennerkapel  van Frankrijk in les Landes staat ?

Ik vind het altijd een feest om dit oude romaanse kerkje te bezoeken. Het staat echt in de middle of nowhere, op 2 km afstand van het middeleeuwse dorpje Labastide Armagnac, en herbergt een schat aan informatie over de wielrennerwereld. Ik ben er laatst weer heen geweest om een reportage te maken, want de Tour de France zou dit jaar weer langs komen (de etappe van 12 juli), en dat is niet de eerste keer dat de “Tour”  langs deze bedevaart plaats is gereden, in 1984, 1989, 1995, en 2000 was dat ook het geval.

Een beetje geschiedenis

Dankzij opgravingen weten we dat deze wijk “Geou” al sinds de IVe eeuw bewoond is. Tot de middeleeuwen was deze gallo romeinse wijk, en vooral rond de XIe eeuw, zeer geliefd en bezocht door de bewoners uit de omliggende streken. Maar toen in 1291 Labastide Armagnac werd gebouwd werd “Geou” steeds meer verlaten. Het was in mei 1959 dat Geou het nationale heiligdom van de wielrenners werd.

Pastoor Massie

De kapel “Onze lieve vrouw van de wielrenners” is  ontstaan dankzij  de de heer Massie, pastoor uit Créon d’Armagnac en zelf gek van fietsen. Toen hij deze kapel helemaal bedolven onder het onkruid vond kwam meteen het idee in hem op om van deze plek een soort van wielrenners bedevaart plaats te maken zoals in Italië  (« la Madonna del Ghisallo » à Côme). Na een officiele aanvraag aan het Vaticaan heeft Paus Pius XII hier zijn goedkeuring aan gegeven. Op 19 mei 1959 is de kapel officieel ingewijd en sindsdien hebben duizenden fietsers (en niet fietsers) bekend of onbekend een bezoek  aan deze unieke plek gebracht…

Allemaal bekende wielrenners shirts

Vele bekende wielrenners, uit de hele wereld zijn hier langs geweest en hebben hun fiets shirt met handtekening als erkenning hier achter gelaten. Zoals : Poulidor, Anquetil, Bobet, Hinault, Merckx, Raas, Van Impe, Virenque en vele andere.
Luis Ocana, de bekende Spaanse wielrenner, is hier zelfs getrouwd.

Er staan ook verschillende fietsen, zelfs de fiets waar in 1903 de Tour de France mee is gereden, je vraagt je af hoe dat ooit mogelijk is geweest vergeleken met de fietsen van nu…

Gelovig of niet, fietser of niet, deze plek doet iedereen goed en iedereen is welkom in deze kapel, uniek in de wereld

Meer informatie :

De plek waar de kapel staat, kun je het hele jaar door bezoeken, er staan zelfs pick-nick tafels.
Dit alles op 300 m van een onverhard fietspad (voie verte) Voie Verte du Marsan et Armagnac  die naar Mont de Marsan leidt.

Het kerkje zelf is van binnen te bezichtigen  van 1 mei tot 15 oktober :
In mei, juni, september en oktober van 15h00 tot 18h00 (maandag gesloten)
In juli en augustus van 10h00 tot 12h00 en van 15h00 tot 18h00 (zondag en maandag morgen gesloten)
Site internet Kapel (in het frans)
Informatie in het nederlands

Over de streek Les Landes

Vond je dit artikel leuk ? Deze interesseren je misschien ook !