Er zijn verschillende vestingstadjes in les Landes, de één beter behouden als de ander, maar één van de mooiste is wel Saint Justin in de Armagnac streek. Als je daar door de kleine straatjes loopt waan je je bijna nog altijd in de 13e eeuw

Saint Justin Landes (10)

Meesterhuis op “la Place des Tilleuls”

Ik vind het heerlijk door dit oude stadje te slenteren, die ondanks dat ze in 1280 gesticht is, nog altijd goed bewaard is gebleven. Zelfs in de winter kom ik hier graag maar et mooiste blijft toch in de lente en zomer met al die prachtige bloemen die door het hele dorp staan.

Tussen moeilijke en glorietijden

Dit vestingstadje heeft hele moeilijke tijden gekend met alle oorlogen tussen de koning van England en Frankrijk en de Heren van Armagnac en Foix. Maar ook geweldige glorieperiodes met de bezoeken van Gaston Phoebus, Jeanne d’Albret, Lodewijk XIII en Hendrik IV.

Saint Justin Landes (1)

Het gemeentehuis op de “Place des Tilleuls”

“La Place des Tilleuls”, het pleintje in het midden van het stadje is nog net als vroeger. We vinden hier de typische vroegere huizenstijl uit deze streek goed terug. De echte vakwerhuizen uit het zuidwesten. Als je Saint Justin goed wilt bezoeken kan je beter beginnen bij het toeristenbureau op het plein…daar hebben ze plattegrondjes met wat uitleg over de highligths van het stadje.

Je kan op sommige plekken nog goed de vroegere stadswallen zien en daar ontdekken we ook de strategische ligging op de heuvel en bij de rivier de Douze.

Vooral als we via de “Côte pavée” lopen, zien we de romeinse invloed van de stad.

IMG_8469

Côte Pavée

Elk huisje heeft z’n eigen verhaal

Je doet de fraaiste ontmoetingen als je door de kleine straatjes dwaalt, je ziet de prachtigste huizen en ze hebben allemaal hun eigen verhaaltje te vertellen…

Zoals de oude gevangenis die uit de Middeleeuwen stamt en die tot aan de jaren 30 nog gebruikt werd.

Saint Justin Landes (12)

Gevangenis uit de Middeleeuwen

En het huis van de “Grande Mademoiselle” waar in juni 1660 de Duchesse van Montpensier verbleef nadat ze aan het huwelijk van Lodewijk de XIV in Saint Jean de Luz had deelgenomen Ze schreef daarna in haar dagboek dat op een nacht ze wakker werd geschut door een aardbeving en dat ze toen “naakt” in haar nachtjapon gehaast de straat opging.

Saint Justin Landes (13)

Huis van de Grande Mademoiselle

Saint Justin is echt het hele jaar door boeiend om te bezoeken …

Meer inlichtingen over Saint Justin

Tourist Office van Saint Justin
Place des Tilleuls
40240 Saint Justin
Tel : 05.58.44.86.06
Site internet

Belangrijke datums in  :

Juli/augustus : elke donderdag om 10h30, rondleiding met (franstalige) gids
Avond rondleidingen :
Course landaise :
Avond markt met producenten :

Adresses utiles à Saint Justin :

Hôtel restaurant de France**
Camping Le Pin***
Hôtel Restaurant Le Cadet de Gascogne***

Hotel de france

Hotel de France Saint Justin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vond je dit artikel leuk ? Deze interesseren je misschien ook !