Je hebt de keus uit Tursan, Vin de Chalosse en de Vin des Sables, ieder met z’n eigen karakter en specificiteit. Ideaal voor deze feestdagen of gewoon simpel bij een lekkere maaltijd…

Photo : Studio Clind’oeil pour Qualité Landes

De wijnen uit les Landes zijn niet echt heel bekend, iedereen kent vooral de Bordeaux wijnen uit deze streek, maar ze bestaan toch al heel lang…

In de Gallo romeinse tijd (tot jaar 500) werd de Tursan en Chalosse wijn al aan het franse hof gedronken. Vanaf 1152 werden deze wijnen op sleepboten via de Adour van Dax naar Bayonne verscheept en vervolgens op grote boten naar Engeland en Nederland gevaren. In de 17e eeuw kende deze landaise wijnen hun bloeiperiode tot midden 20e eeuw. De phylloxera brak uit en vele wijnranken moesten worden weggehaald er kwam vooral maïs voor in de plaats. Daarna werd de wijnbouw gemoderniseerd met betere kwaliteitswijn en in 1958 start de eerste cooperatie van de Tursan.

Les vignobles du Tursan face aux Pyrénées (photo: Bernard Barritaud)

De wijnen uit les Landes :

AOC  Tursan

Deze wijnstreek is de grootste van Les Landes met 70 wijnboeren op 400ha, de wijnranken hebben uitzicht op de Pyrénéen.

Belangrijkste druivensoorten
Cabernet Franc en Sauvignon, Tannat Fer Servadou voor de rode wijnen. Barroque, Manseng, Sauvignon, voor de witte wijnen.
Meer informatie : Tursan.fr

L’IGP Landes Coteaux de Chalosse

Dit gebied telt ongeveer 100 hectares met 50 wijnboeren. Deze produktie is vooral in de Chalosse ten zuiden van de Adour  rond Pouillon, Mugron, Saint-Sever en Hagetmau.
Met spécifieke druivensoorten zoals  l’Arriloba voor de witte wijnen of l’Egiodola voor de rode.

Vignobles en Chalosse

Ieder jaar word er in het eerste weekend van oktober het wijnfeest van de Chalosse gehouden in een openluchtmuseum ( Musée de la Chalosse). Daar kan je het wijnplukken zoals ze dat vroeger deden meemaken. Met de oude kar getrokken door 2 ossen en ze laten zelfs de oudste wijnpers van Frankrijk functioneren, ik ga elk jaar en vind het nog steeds leuk dit mee te maken.

L’IGP Landes Sables de l’Océan :

Vrij vertaald is dit zandwijn, klinkt niet echt lekker maar dat heeft te maken met het feit dat die wijnranken in de duinen bij het strand groeien. Je vindt ze vooral rond Messanges en Vieux Boucau. Dit zijn hele oude wijnsoorten  die weer helemaal opleven en vaak in bio cultuur.
Druivensoorten : Rosé et rood : cabernet franc en merlot, deze rode wijn word vaak koel gedronken.

Vin des Dunes

Deze wijn is na 100 jaar vergeten te zijn geweest weer opgedoken in Capbreton rond 1995.  Dankzij Nicolas Tison van het Domaine Les Dunes de La Pointe in Capbreton, een zeer gepassionneerd iemand heeft  deze wijn weer waarde gekregen.  (website)
Druivensoorten : Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Tannat (rode wijn) en Chenin (witte wijn).

Ik hoop hiermee de nieuwsgierigheid een beetje te hebben opgewekt om deze wijnen te komen ontdekken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze zelf graag drink,  ik woon dan ook midden in het produktie gebied. Maar m’n familie en vrienden nemen vaak wat dozen mee naar Nederland, ook een goed teken 😉

Proost !

Waar zijn deze wijnen te proeven in Les Landes ?

Cave coopérative de Geaune (hele jaar open)
30 rue Saint Jean
40320 Geaune – France
Tél. 05 58 44 51 25

Magasin de Mugron (hele jaar open)
Avenue René Bats
40250 MUGRON
Tél. 05 58 97 70 75

La Bergerie des vignerons landais (open van april tot oktober)
Route des Lacs
40660 MESSANGES
Tél. 05 58 48 95 03

Magasin de Pouillon (hele jaar open)
367 Boulevard des sports
40350 POUILLON
Tél. 05 58 98 20 68

Alles over de wijnen van les Landes sur : Qualité Landes

Vond je dit artikel leuk ? Deze interesseren je misschien ook !