Ik stel me even voor:

Sacha, (Hol) Landaise, 30 jaar geleden “gevallen” voor les Landes (en een Landais).

Moet een hollandse nu vertellen wat er allemaal in les Landes te doen is ? Vaak is het zo dat mensen die niet zelf uit streek komen soms plekjes beter kennen als de mensen die er al hun hele leven wonen. Net zoals ik nog nooit de keukenhof heb gezien, zijn er ook hier veel mensen die niet alle highlights kennen, want die denken dat komt nog wel, ik ga eerst ergens anders verkennen.

Ik ben beetje bij beetje het hele departement gaan verkennen en vele keren zeer aangenaam verrast. Iedereen heeft weleens over les Landes gehoord: z’n grote zand stranden aan de Atlantische oceaan, prachtige duinen en pijnboombossen. En ik moet zeggen dat is ook echt geweldig en zeker voor iemand zoals ik die zo van de natuur houdt. Maar les Landes heeft nog veel meer !

Toen ik echt de tijd begon te nemen om alle hoeken van het departement te bezichtigen begreep ik meteen dat een interessant leven bestond achter de bossen en de duinen. Ik woon zelf in het heuvellandschap van Les Landes, in de Chalosse, en daar weten ze nog echt wat “l’art de vivre” is, zoals ze dat hier noemen. Ik heb me daardoor altijd op m’n plaats gevoeld, zelfs als iemand die zo uit de binnenstad van Amsterdam komt.

Ik werk nu sinds 15 jaar op de promotie en pers afdeling van het toeristenbureau van les Landes. (Comité départemental du Tourisme des Landes), en door m’n werk bezoek ik nog meer plekken die volgens mij veel meer bekendheid zouden moeten krijgen.

En zo ben ik erop gekomen om dit blog te beginnen. Eerst in het frans maar omdat ik weet dat de Nederlanders (want dat ben ik natuurlijk ook nog steeds) heel gevoelig voor zijn voor deze informatie leek het me leuk en nuttig om het tegelijk te vertalen. (jammer dan voor de Duitsers en de Engelsen).

Ik neem jullie mee van de kust naar de Chalosse, Tursan, via de Armagnac streek naar de Pays d’Orthe…nog nooit van gehoord ?

OK ! volg me maar…

sacha@alalandaise.fr

alalandaise-marygribouille-200

photo reporter SH

IMG_0112