Wat hebben een tourtière, een madeleine en een Dacquois gemeen ?  Het zijn gebakjes “made in Dax”…

Ik begin mijn zoete wandeling bij de Tourtière. Lang zoeken hoef ik niet, want zodra we de Rue Saint Vincent inlopen, volgen we gewoon de heerlijke geur gewoon…

Magasin la Tourtière

Bakkerij “La Tourtière ” in Dax

Sinds dat ik in Dax kom (en dat is al enige tijd) stop ik altijd even voor deze winkel om te zien hoe zij de gebakjes maken. Het is heerlijk om naar te kijken en indrukwekkend hoe van bollen deeg zij in weinig tijd een heerlijke uitziende en geurende “Tourtière” weten te maken.
Deze ochtend staat Sandrine in de winkel en die mij graag een demonstratie geeft.

Pate dans l'huile

Een grote bol van deeg ligt in de olie

Ze neemt een bol deeg, die gedurende een nacht in de olie heeft liggen weken om soepel te worden …. Naderhand zal ik begrijpen waarom.

Ze begint het deeg uit te rekken, beetje bij beetje, zonder het te scheuren om een mooi fijn dun deeg te krijgen. Het deeg moet ook op goede temperatuur zijn, niet te koud want anders breekt het.
Zodra de lap deeg de hele tafel bedekt, knipt zij de randen af met een schaar. Sandrine besprenkelt vervolgens het deeg met een saus op basis van boter en Armagnac-siroop.


Ze snijdt het deeg, legt het in een vorm en schikt in het midden appels of pruimen. Daarna nog een beetje saus (en ja, dit is light ) en met een ander fijn stuk deeg maakt ze de tourtière dicht.

De taart gaat 25 tot 30 minuutjes in de oven, wordt op de rekken tot kamertemperatuur gekoeld en vervolgens supervers verkocht in de winkel.

Tourtière vitrine

Het resultaat in de vitrine

Als u deze fabricage wilt zien, de winkel is elke ochtend het gehele jaar geopend.

panneau madeleines de Dax

Op naar het volgende adres: La Maison Cazelle in de Rue de la Fontaine Chaude. Deze winkel bestaat al sinds 1906 en ik denk dat sindsdien niet veel veranderd is.

Ik hou van de sobere, ouderwetse stijl en ze verkopen maar 1 produkt: de Madeleine van Dax sinds 4 generaties.

panier madeleines

De mand vol met Madeleines !

Vandaag de dag runnen Philippe Cazelle en zijn vrouw het bedrijf. Je hebt de winkel, maar daar achter ligt de produktiehal, waar iedere dag Madeleines worden gemaakt. Deze Madeleine wordt gemaakt volgens een geheim familierecept op basis van : meel, suiker, eieren, boter en citroen en vooral …. geen conserveringsmiddelen! Je moet ze dan ook 6/7 dagen na aankoop opeten, maar daar zult u echt geen moeite mee hebben.

Philippe Cazelle

Philippe laat ze me proeven…

Philippe laat mij proeven en deze Madeleines zijn echt overheerlijk, fijn een beetje knapperig en met een lichte smaak van citroen.
La Madeleine  kan je in een prachtige doos van 12 stuks kopen, maar ook per stuk dus als je in de buurt bent en je voelt het een beetje knagen……

Hierna maak ik tijd voor een kleine “Dacquois”, waarvoor ik mij chez Ttotte begeef, gelegen onder de arcades van hotel Splendid.

Dacquoi

De Dacquois: Ttotte maakt 2 soorten !

Bekend om zijn biscuitdeeg, de Dacquois is licht en smaakt naar meringue. Hij lijkt om een “Russe”, een Russisch koekje, wat niet verwonderlijk is als je weet dat in het begin van de 20ste eeuw veel Russen in de grote hotels van Dax verbleven.

De Dacquois is bereid met een pistache crème, terwijl zijn broertje uit de Bearn bereid is met een crème van praline. Bij Chez Ttotte vind je ze alle twee. (gelukkig…)

Naast de Dacquois is Ttotte ook bekend om z’n heerlijke home-made chocola.

Hier vindt je alle adressen :

La Tourtière
12 Rue Saint-Vincent,
40100 Dax
05 58 74 00 75

Maison Cazelle, Madeleines de Dax
6 rue de la Fontaine Chaude
40100 DAX
Tel : 05 58 74 26 25
www.madeleines-dax.com

Chocolaterie Ttotte
14 cours de Verdun
sous les arcades du Splendid
40100 DAX
Tel: 05 58 74 29 72

Voor alle toeristische informatie over Dax:

Office de Tourisme et du Thermalisme
11 Cours Foch
Tel : 05.58.56.86.86
www.dax-tourisme.com

 

 

Vond je dit artikel leuk ? Deze interesseren je misschien ook !